Nicoline Soeter componeert hedendaagse muziek voor akoestische en elektronisch versterkte instrumenten. Haar composities zijn bijzonder fantasierijk in klank; kenmerken zich door originele vondsten in samenklank en instrumentkeuze. Met gelaagde klanktexturen bouwt zij een haast architectonische muzikale ruimte. De laatste jaren ontwikkelt zij zich als multidisciplinair maker, met een sterke focus op de relatie muziek en tekst. Haar poëtische en filosofische teksten krijgen een plek in eigen composities of muziektheater.

Nicoline Soeter won de prijs Kunst en Filosofie van bkkc, Tilburg University en Avans Hogescholen in 2013. Sinds 2015 is ze artistiek leider van ensemble VONK. Als componiste werkt ze direct samen met de vier musici van het ensemble of als co-creator in een productie met andere componisten en theatermakers. Met deze groep realiseerde ze in 2016, dankzij de steun van ‘New Arrivals’ de muziektheatervoorstelling Wunderkammer, die in première ging bij November Music.

Ze componeerde in opdracht van o.a. het Fonds Podiumkunsten, November Music en literair productiehuis Wintertuin. Haar werk werd uitgevoerd bij November Music, de Gaudeamus muziekweek, Cultura Nova, Huddersfield Contemporary Music Festival, Transit Festival Leuven, De week van de hedendaagse muziek in Gent, Dag van de Filosofie. Ze werkte samen met Erik Bosgraaf, Heleen Hulst en An Raskin, Aart Strootman, Amsterdam Bridge Ensemble, Ensemble 306. Haar werk wordt uitgegeven bij Donemus Publishing.

In 2007 organiseerde ze het project ‘Eigen Brein, een visie op ontwikkelingen in hersenwetenschappen’ in samenwerking met Studium Generale Tilburg. Vanaf september 2017 is Nicoline Soeter tevens artistiek leider van concertserie De Link in Tilburg.