Ensembles Scordatura en Vonk speelden in Tilburg een fantasievolle double bill.

NRC, Joep Stapel 30.08.2021 ●●●●

Twee verbeeldingsrijke programma’s voor de prijs van één, dat boden de ensembles Scordatura en Vonk vrijdagavond in Tilburg. Scordatura uit Amsterdam verdiept zich al jaren in het oeuvre van de Amerikaanse eigenheimer en instrumentenbouwer Harry Partch. Vonk uit Tilburg werkt aan A songbook of rare feelings, waarvoor ze dichters en componisten vragen om uitdrukking te geven aan zeldzame emoties.

>

Na de pauze vertoefden we weer in de vertrouwde twaalftoonswereld, waar Vonk enkele liederen uit het Songbook speelde. Zangeres Rianne Wilbers maakte indruk met haar stralende klank en lange vibratoloze tonen in het sferische What’s left cannot be spoken van Nicoline Soeter, artistiek leider van Vonk. Hoogtepunt was de ‘bonustrack’ Speech is mine van Morris Kliphuis, waarin een virtuoos zangmotief live gemonteerd werd, alsof het een sample was. Ook de geweldige instrumentalisten van Vonk ondergingen zo’n behandeling, wat resulteerde in een originele en gelaagde groove.

volledige recentie: NRC 30 augustus 2021