Over Nicoline

Nicoline Soeter

Nicoline Soeter componeert hedendaagse muziek voor akoestische en elektronisch versterkte instrumenten. Haar composities zijn bijzonder fantasierijk in klank; kenmerken zich door originele vondsten in samenklank en instrumentkeuze. Met gelaagde klanktexturen bouwt zij een haast architectonische muzikale ruimte. De laatste jaren ontwikkelt zij zich als multidisciplinair maker, met een sterke focus op de relatie muziek en tekst. Haar poëtische en filosofische teksten krijgen een plek in eigen composities of muziektheater.

Nicoline Soeter won de prijs Kunst en Filosofie van bkkc, Tilburg University en Avans Hogescholen in 2013. Sinds 2015 is ze artistiek leider van ensemble VONK. Als componiste werkt ze direct samen met de vier musici van het ensemble of als co-creator in een productie met andere componisten en theatermakers. Met deze groep realiseerde ze in 2016, dankzij de steun van ‘New Arrivals’ de muziektheatervoorstelling Wunderkammer, die in première ging bij November Music.

Ze componeerde in opdracht van o.a. het Fonds Podiumkunsten, November Music en literair productiehuis Wintertuin. Haar werk werd uitgevoerd bij November Music, de Gaudeamus muziekweek, Grachtenfestival, Cultura Nova, Huddersfield Contemporary Music Festival, Transit Festival Leuven, De week van de hedendaagse muziek in Gent, Dag van de Filosofie. Ze werkte samen met Erik Bosgraaf, Heleen Hulst en An Raskin, Aart Strootman, Toeac, Ensemble 306. Haar werk wordt uitgegeven bij Donemus Publishing.

In 2007 organiseerde ze het project ‘Eigen Brein, een visie op ontwikkelingen in hersenwetenschappen’ in samenwerking met Studium Generale Tilburg. Vanaf september 2017 is Nicoline Soeter tevens artistiek leider van concertserie De Link in Tilburg.

VONK

In VONK werken Nicoline en vier musici samen aan nieuwe producties. Het ensemble heeft een sterk eigen geluid door de originele bezetting van sopraan, saxofoons, klarinetten en slagwerk. Open-minded en grensverleggend bouwt het ensemble sinds de oprichting in 2015 aan een nieuw repertoire. VONK geeft opdrachten aan componisten en werkt samen met theatermakers en schrijvers. Inmiddels zijn er 22 composities in opdracht van het ensemble geschreven. In 2016 presenteerde VONK de muziektheatervoorstelling ‘Wunderkammer’, geschreven door Nicoline Soeter, die in première ging op November Music. In 2018 werkte de groep aan haar debuutalbum ‘Whose arm is that?’ VONK was te horen bij o.a. Incubate, November Music, Muziektheaterdagen Amsterdam, Cross-Linx, Gaudeamus Muziekweek, Transit Festival (BE) en Huddersfield Contemporary Music Festival (GB).