jaartal

2007

instrumenten

Viool, bas accordeon, prepared accordeon, loopstation, effectpedalen

tijdsduur

10'

eerste uitvoerder

Nicoline Soeter, Merijn Bisschops

uitgave

Eigen beheer

opdrachtgever

In opdracht van Festival Open Systems

Adem

Adem is de titel van een improvisatie/ compositie die ik samen met Merijn Bisschops speelde tijdens het festival Open Systems in Essen (D). Onderdelen uit een oude accordeon werden gebruikt als blaasinstrument. De G-snaar van de viool werd losgedraaid. Alle geluiden werden in loops herhaald en creëerden een constante beweging, een in-en uit ademen. De improvisatie begon met een ijl snuiven, een zuchtend ademen. Door de laagte van de bassaccordeon en de gruizige klank van de losgedraaide snaar ging de ijle klank gaandeweg over in een steeds dierlijker, grommend geluid.