jaartal

2020

tijdsduur

60'

Betrokkenen

Compositie en idee:  Nicoline Soeter
Tekst: Anton Dautzenberg
Uitvoerders: Ensemble VONK, Pete Harden & Steve Aernouts
Lichtontwerp: Nico Kraeima
Techniek: Tom Korblet

uitgave

Eigen beheer

opdrachtgever/subsidiënten

Coproduction: Het Zuidelijk Toneel, Tilt, Podium Bloos
Impulsgelden Kunst Loc
Kunstenaarsinitiatieven Gemeente Tilburg

GROND

Ensemble VONK en Steve Aernouts spelen GROND, een zinderende muzikale voorstelling met grond in de hoofdrol. Vijf muzikanten en een acteur begeven zich in deze veelheid aan betekenislagen. Grond als materie, concreet en alledaags, als kern en beweegreden, maar ook de grond waarin een parallelle wereld huist.

Wat betekent een geboortegrond, de bodem waarin de tijd ligt opgeslagen?
Schrijver A.H.J. Dautzenberg groeide op in een arbeiderswijk in het Zuid-Limburgse dorp Schaesberg. Op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis lag de kolenmijn Oranje Nassau 2. Onder het landschap waarop hij als kind leefde en speelde, existeerde een voor hem onzichtbare, maar zeer tot de verbeelding sprekende ondergrond.